Szybki obiad na jesienny dzień, czyli kurczak w sosie śmietanowym z warzywami
Dzień coraz krótszy. Wracasz do domu i marzysz tylko o jednym: ciepły kocyk i książka. No tak, ale samą literaturą, choćby najlepszą się nie najesz. Moja nowa droga z pracy do domu to jedynie 10 minut spaceru i na szczęście mam na linii również sklepy, więc całkiem sprawnie mogę zrobić zaopatrzenie. Szaruga skłania mnie do wprowadzenia nieco koloru w życie i do kuchni. Obiad, który dziś przygotuję musi być zatem: szybki, zdrowy, kolorowy.
Kupuję pierś z kurczaka, i piękne brokuły, które uśmiechają się do mnie odkąd przekroczyłam próg sklepu. Zakupy szybkie, bez komplikacji, resztę zazwyczaj mam w domu. Tym razem też się tak szczęśliwie składało.
Na jednym palniku wstawiam garnek z wodą na kaszę, makaron (moje odkrycie to bezglutenowe makarony z ciecierzycy lub z zielonego groszku) lub ryż (dziś wybrałam ryż basmanti, mniam!), na patelni obok rozgrzewam klarowane masło. Opłukane wcześniej i obsuszone mięso kroję w dość drobną kostkę, oprószam solą, pieprzem, kurkumą, odrobiną cynamonu, obtaczam delikatnie w mące i podsmażam na roztopionym gorącym tłuszczu.
Na kolejnym palniku gotuje się woda w której bardzo krótko - 5 minut podgotuję brokuły podzielone na małe różyczki.
Podsmażone mięsko ładnie obracam na patelni, żeby zarumieniło się lekko z każdej strony, delikatnie podlewam wodą (najlepszy byłby bulion, ale tym razem nie miałam). Mąka, którą obtoczyłam masło sprawia, że robi nam się przyjemny lekko zagęszczony sos. Dzięki kurkumie nabiera złotawego koloru. W tym czasie brokuły są już gotowe, dodaję do mięsa i podlewam śmietanką 12 %. Teraz skręcam ogień i czekam, aż nasz śmietanowy aromatyczny sos się zredukuje.
W tym czasie ugotował się już ryż, dzieci skończyły lekcje, mąż pracę, wszyscy gotowi. Można podawać: ryż z śmietanowym kurczakiem z brokułami.
Danie jest bardzo efektowne, smaczne i treściwe. I są moje kolory w kuchni, które tak bardzo lubię. Po ok 20-25 minutach od przyjścia z pracy, obiad można podawać.
Pewnie w podobny sposób można przygotować wersję wegetariańską z tofu i mleczkiem kokosowym. Warto sprawdzić.
Komentarze
Prześlij komentarz