Staropolskie chipsy jabłkowe
Pamiętacie
jak pisałam o galaretce z jabłek? To był jeden z pierwszych wpisów na Prowincji.
Potem długo nic z jabłkami nie robiłam.
Dziś zmierzyłam się z tymi rajskimi
owocami. Wszystko za sprawą daru, jaki otrzymałam od znajomych. Wiadomo, owoców
w tym roku pod dostatkiem, żal, żeby się zmarnowały. Musów nie robię, bo te
dostajemy je od babci. Dziś, postanowiłam przygotować to, o czym wiele czytałam.
Zrobiłam to, co jest smaczne, a przy okazji zdrowe. Można powiedzieć, że to
nowoczesne cudo, modne i w ogóle, ale… Przepisy na ten smakołyk znaleźć można w
danych tekstach kulinarnych. Mowa o przekąskach, które powstają z musu.
Jabłuszka
przepuściłam przez wyciskarkę wolnoobrotową. Ponieważ owoce były mocno dojrzałe
i mięciutkie, sok wyszedł bardzo gęsty. Po odcedzeniu otrzymałam bardzo dużo
musu, który postanowiłam wykorzystać.
Sposób
na mus jabłkowy mam bardzo prosty.
Cienką
warstwę musu wykładam na papier do pieczenia położony na blasze.
Wkładam do
lekko nagrzanego piekarnika i suszę. Trzeba trochę cierpliwości i jeszcze
więcej czujności, żeby się nie przypaliło i jednocześnie, żeby cała woda
wyparowała. Po około godzinie wyjmujemy z piekarnika i odklejamy od papieru.
Wychodzą najlepsze na świecie chipsy jabłkowe. Chrupiące, cieniutkie,
prześwitujące, jak koronka. Kiedy się kruszą i chrupią są najlepsze. I nie
dodajesz do nich nic. To samo jabłko, sam błonnik, samo dobro. Zero cukru.
Prawdziwy fit smakołyk!
Ponieważ
sporo tego musu czeka na swoją kolej nie omieszkałam eksperymentować. Drugą
turę zmieszałam z cynamonem, bo zainspirowałam się przepisem z XVIII-wiecznego
rękopisu, w którym opisany jest sposób robienia pierników z jabłek, Pachnie
niesamowicie. Z pewnością równie obłędnie będzie smakować.
Piernik
z jabłek – receptura z XVIII wieku
Jabłek
winnych upiec, a wybrawszy jądra trzy w makutrze, aby białe byli, potym na
deszczułke, byle nie sosnową płatek biały zmaczawszy wodą, położyć, a naten
poszmarowawszy jabłkami cieką włożyć w piec wolny gdyby niepoczerniały, a jak
wyschną powtórzyć smarowanie jabłkami czynić kładąc po razy kilkanaście toż
czyniąc, przewrócić Piernik y tym sposobem postępując iakie się iuż czyniło
dodać cynamonu niewiele do tegoż piernika, aby miał smak y zapach.
Komentarze
Prześlij komentarz